ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ 17/9/2024
Υπεύθυνος:
Anastassios Philippou, Ph.D., FACSM
Associate Professor of Physiology-Exercise Physiology
Department of Physiology, Medical School,
National and Kapodistrian University of Athens
«Θεραπευτική 'Aσκηση»
(Exercise for the prevention and treatment of non-communicable diseases )
Σύνδεση της σωματικής άσκησης με την κλινική πρακτική
Καλώς ήρθατε στην ενημερωτική σελίδα της Ειδίκευσης «Θεραπευτική Άσκηση» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία”, της Ιατρικής Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η σωματική άσκηση παρέχει επιστημονικώς τεκμηριωμένες και βασισμένες σε ενδείξεις (evidence-based) ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο συμπληρωματικής θεραπείας ποικίλων χρόνιων νόσων. Ειδικότερα, επιστημονικά δεδομένα και διεθνώς δοκιμασμένες πρακτικές αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη της ενσωμάτωσης της άσκησης στην κλινική πρακτική και υποστηρίζουν την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών για τη συνταγογράφησή της και την παραπομπή των ασθενών να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης.
H Ειδίκευση «Θεραπευτική Άσκηση» είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις διεθνείς αυτές συστάσεις και πρακτικές, όπως περιγράφονται στις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Κινήματος για την προώθηση της άσκησης στην υγεία “Exercise is Medicine®” και έχουν υιοθετηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) της χώρας μας, το οποίο αναγνωρίζει τη Θεραπευτική Άσκηση ως Συμπληρωματική Θεραπεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/kentriko-symboylio-ygeias-ndash-kesy/kateythynthries-odhgies/5887-h-therapeytikh-askhsh-ws-symplhrwmatikh-therapeia-kateythynthries-odhgies
Συγκεκριμένα, σκοπός της Ειδίκευσης «Θεραπευτική Άσκηση» είναι να παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε επιστήμονες της άσκησης και της υγείας σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης με στόχο την πρόληψη νόσων, τη συμβολή στη θεραπεία τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το περιεχόμενο σπουδών της Ειδίκευσης εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ειδικών, θεωρητικών και πρακτικών, γνώσεων:
α) της παθοφυσιολογίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποικίλων χρόνιων νόσων και
β) του σχεδιασμού και εφαρμογής εξειδικευμένων πρωτοκόλλων άσκησης, με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του ασθενούς και τις ιδιαιτερότητες της νόσου.
Οι γνώσεις αυτές παρέχονται από εισηγητές διάφορων επιστημονικών ειδικοτήτων, εγνωσμένου κύρους και μακράς κλινικής εμπειρίας.
Στο πλαίσιο της ειδικής εκπαίδευσης των μεταπτυχιακών φοιτητών, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αξιολόγηση της ικανότητας του ασθενούς για άσκηση, μέσω εργαστηριακών μαθημάτων εργοσπιρομετρικής αξιολόγησης και αξιοποίησής τους για τον έλεγχο της κατάστασης υγείας του ασθενούς και το σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης.
Επιπλέον, η απόκτηση πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων ενισχύεται μέσω της υποχρεωτικής εξάμηνης Πρακτικής Άσκησης σε συνεργαζόμενα, δημόσια και ιδιωτικά, νοσηλευτικά ιδρύματα και θεραπευτικά κέντρα που εφαρμόζουν προγράμματα άσκησης ως μέρος της κλινικής πρακτικής.
Με βάση το ειδικό αυτό πρόγραμμα σπουδών, η Ειδίκευση «Θεραπευτική Άσκηση» έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου εξειδικευμένων, κατάλληλα εκπαιδευμένων επιστημόνων της άσκησης και της υγείας που θα μπορούν να αναλάβουν την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης σε κλινικούς πληθυσμούς, συνεργαζόμενοι άρτια ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας της υγείας.
Επίσης, οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης Ειδίκευσης, κάτοχοι του αντίστοιχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, έχοντας επενδύσει στην εκπόνηση κλινικής/πειραματικής μελέτης, θα μπορούν να εξελίξουν περαιτέρω τις ειδικές γνώσεις τους σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών, τόσο στην κλινική όσο και στην μοριακή Φυσιολογία της Άσκησης, ενισχύοντας την προοπτική μιας επιτυχημένης επιστημονικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τους εισηγητές του προγράμματος σπουδών της Ειδίκευσης «Θεραπευτική Άσκηση» μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.